Friday, February 3, 2012

Satu Revolusi Satu Perubahan

Salam A'laik

Blog berwajah baru? Ya saje saya ubahkan seperti ini, seiring dengan rasa perubahan yang kadangkala terasa sesak di dada.
SAYA NAK BERUBAH!
Itulah titip kata yang sering bermain di bibir+hati. Terkadang dicanang satu kampung mengenai rasa ingin berubah, diceritakan kepada semua teman baik, berkobar-kobarnya diri meminta pendapat sang Murabbi.
"Aku nak berubah ni! Kalau boleh tiap-tiap waktu aku nak berjemaah, pasti ! Lepas tu aku nak join usrah, supaya hati ni sentiasa penuh dengan ilmu InshaAllah". Kata saya penuh semangat.
Namun kadang kala realiti tidak selalu indah, janji hanya janji. Peritnya mahu mengubah diri.. Kadangkala perbuatan tidak seiring dengan kata-kata yang diluah. Saya kecewa dengan diri, gagalnya melawan bisikan syaitan dan lebih teruk lagi rela tunduk dibawah penguasaan nafsu sendiri. 

Dan agar hati kecil orang-orang yang tidak beriman kepada akhirat, tertarik kepada bisikan itu, dan menyenanginya, dan agar mereka melakukan apa yang biasa mereka lakukan
(al-An'am:113)

Sebenarnya berperang dengan diri sendiri itulah perang yang lebih sukar. Peperang yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar, tapi yang jelas dilihat adalah kesan akibat mengalah dengan pihak musuh dari peperangan tersebut. SUSAH! Begitulah dapat saya tafsirkan, apabila nak mengajak diri mengutamakan Allah dalam segala aspek. Tanpa disedari kadangkala saya sering mengutamakan pandangan manusia berbanding dari mengira apa pandangan Allah. Nauzubillah cukup sadis!
Hmmmmmm.. Misi perubahan saya masih panjang, masih jauh, dan saya seperti anak kecil  yang masih terkial-kial untuk belajar dari merangkak ke berjalan. Begitulah hakikatnya

No comments:

Post a Comment

Reactions