Saturday, August 6, 2016

Hello there!

Assalamualaikum

Selepas banyak benda yang berlaku akhir-akhir ni aku terpanggil untuk menulis kembali blog yang sekian lama aku tinggalkan. Alhamdulillah Allah maha pengasih lagi maha penyayang aku sihat dengan rahmat ketentuanNya

Kalau korang ternanti-nanti aku nak update pasal apa untuk entry yang ni, lupakan je sebab untuk entry kali ni aku nak bagitau yang aku da start enjin perlahan-lahan nak menulis jaa hehhehe. Jangan marah na, saja nak buat introduction. Terima kasih kerana masih setia membaca blog ini. Hopefully untuk penulisan lain kali akan dapat memberi manfaat untuk semua. Aminn


Wednesday, January 27, 2016

Moving out and Move on please !

Assalamualaikum

Alhamdulillah masa aku dapat transfer dari Bintulu ke Pulau Tuba, aku tak mengalami sebarang kejutan budaya. Sebab lebih kurang 4 orang guru baru yang dapat transfer dari Sabah dan Sarawak masuk SK Pulau Tuba (3 perempuan, seorang lelaki) alhamdulillah syukur mungkin Allah atur macam tu supaya aku takda la rasa left out sensorang (cepat rasa loser kalau sorang2).




Kami yang bertiga ni cepat ja jadi geng, sewa masuk rumah Cikgu Suhaida, then gelarkan rumah kami tu RUMAH GENG CANTIK (kahkahkah), ni semua pengaruh Sue la, dia kata meluat dengan geng kat maktab dia yang gelarkan rumah depa rumah cantik. Kira kami nak tiru la  hahaha




Alhamdulillah genap setahun duduk sama-sama, memang best. Diorang ni jenis sempoi, tak cepat sentap dan sekepala. Tapi kegembiraan tak lama, yang sedihnya sorang-sorang pindah keluar dari rumah tu. Bermula dengan Wana (pindah rumah lain sebab senang family nak datang), Sue transfer ke Sabah ikut suami, and the latest Kak Ija yang dapat transfer balik rumah (sik, kedah). Tinggai la aku sorang kat rumah tu huaaaahuaaaaa (belom rezeki nak dapat transfer lagi). Last2 aku pun nak moving out, sebab rasa tak best duduk sorang-sorang. Maka terkuburlah rumah geng cantik hahaha (Maafkan saya)




Aku ni jenis suka value orang kalau orang tu boleh ngam dengan aku, sebab susah kot orang nak ngam dengan aku, aku pun tak tau kenapa (mungkin perangai aku tak best kot hehe). Jadi nak move on tu ambil masa yang lama sebab aku akan asyik terkenang-kenang moment best bersama. 



from left Asma (lepas ni aku pindah masuk rumah dia), Kak Ija, Wana dan aku 😬

                   dengan Suee (shes pregnant 5 weeks now, alhamdulillah)









Monday, January 25, 2016

Officialy 27

Assalamualaikum

Apa khabar semua? Alhamdulillah aku sihat di kepulauan ini, aku bersyukur pada Allah atas kurniaan kesihatan yang berpanjangan kepadaku dan kasih sayang yang tak pernah surut dari orang sekeliling aku. Alhamdulillah thumma alhamdulillah, Allah maha besar, maha penyanyang

18 Januari 2016 genap sudah umur aku 27 tahun, terima kasih atas segala ucapan dan doa yang dititipkan oleh anda semua, hanya Allah yang dapat membalasnya. Rasa tinggal berapa tahun je lagi aku nak masuk 30 series, semoga Allah mendengar dan memakbulkan segala doa aku sebelum aku masuk 30 an. Amin ya Rabb.

Time birthday aku ada di Pulau Tuba, jadi takda la celebrate apa pun, cuma yang kelakarnya suami aku boleh lupa hari jadi aku, punya la aku merajuk dengan dia, hantar gambar kita muncung pun dia tak faham lagi hahahah. Tapi petang tu dia da ingat da, dia pun call dan wish aku thru whassap, tapi satu pun aku tak reply, terasa punya pasal, tapi bila fikir balik ya Allah teruknya perangai! Berdosa sebab selalu buat suami kecik hati dengan aku. Lagipun suami aku sibuk dengan kerja, as a wife aku seharusnya lebih berlapang dada dan aku harus sedar ak pun dah makin tua, ucapan birthday bukan lagi keutamaan huhu. Ampun abang, i love you.




Satu ja yang aku ingat semakin bertambah usia semakin dekat kita dengan kematian, sudah bersediakah aku?






Monday, September 7, 2015

Bukan semua orang suka kat kamu! Ingat sikit!

Asslamualaikum

Cikgu A: Kamu ni nak datang kelas tambahan malam ke tak??? Kenapa buat perangai tak masuk
              kelas ni??
B.         :Saya tak mau masuk kelas Sains ja 
CikguA: Kenapa pulak?
B         :sebab saya tak suka Cikgu Shakira

Well thats hurt, walaupun B tak cakap directly to muka aku🙄🙄, 

dalam beberapa hari aku banyak pikir kenapa B jadi macam tu padahal tahun lepas dia antara murid kesayangan aku (pandai), dari semua budak lelaki kelas dia, B sorang ja bagi hadiah kat aku masa hari guru (masa nak bagi malu2 kucing) hahaha, tapi bila da masuk tahun 6 perangai da makin berubah makin ego.. 

Aku bila nak masuk kelas tahun 6 jadi tak best sebab dia buat perangai tak buat kerja, tak hormataku kat depan dan paling tak best dia mempengaruhi kawan2 dia untuk tak buat jugak kerja,bersembang macam aku takde dalam kelas.. 

Aku jadi sedih aku nak bantu depa ni capai cita cita depa, keluar dari pulau ni timba ilmu tinggi2 balik pulau tuba boleh la jadi doktor ka apa ka..I shall not give up! Ya Allah beri lah aku kekuatan dan kesabaran dalam mendidikan anak-anak ku ini 😞

Tuesday, August 4, 2015

Mystery island : Tuba Island

Assalamualaikum

Lama aku tak update blog, malas betoi huhu, lagi satu aku tertanya-tanya ada ke lagi orang nak baca blog kan sebab aku sekarang da malas nak baca blog hehe. Tapi sebab aku nak membebel aku nak update jugak la

Alhamdulillah all praise is to Allah, sekarang aku tak mengajar di Bintulu da, aku telah ditukarkan ke Langkawi tapi bukan la kat Kuah, ke Pulau Tuba, which means lepas naik feri kena naik bot tambang Rm 5 untuk ke Pulau tu, at first rase ngeri kot, yela bila aku tanya myhubs Pulau Tuba kat mana dia boleh terdiam dan mengeluh menyebabkan aku terus fikir bukan-bukan



Tapi alhamdulillah after a month kat sini aku rasa oke dan best je.. antara sebab yang aku rasa best

1) Murid tak ramai

so aku bole fokus lebih sikit dekat murid yang bermasalah. oh btw bukan la tiga orang ja satu kelas macam dalam gambar, ramai le jugak dalam 22 - 28 orang, tapi atleast senang sikit terkawal


2) Syurga makanan laut


Kat sini bahan mentah semua fresh dan besar2, tak sempat masuk peti ais pun orang da masak bagi ko makan, kat kantin sekolah memang best la sebab harga sangat murah, bayang kan sekor sotong besar tu harga dalam RM1.30 satu. 😱😱😱😱 memang kejutan budaya mula2 hahaha



3) Orang kampung baik hati

 suka sedekah hasil laut alhamdulillah terima kasih no 




4) Hubungan Ibu bapa dan guru memang baik

ibu bapa sangat ringan tulang bantu cikgu, maka terhasil lah kelas yang cantik dan ceria


5) housemate sempoi gile

Alhamdulillah diorang ni jenis tak berkira pastu teror masak plak tu (yang tu yang penting) haha



6) Yang paling utama sekali 

alhamdulillah sekarang bole jumpa hubs tiap minggu berbanding dulu Alhamdulillah alhamdulillah


Yang dapat tukar perdalaman tu jangan negatif sangat, sebenarnya banyak lagi benda positif yang ada kat tempat yang anda tak suka tu, tepuk dada tanya hati la k.. hehe












Sunday, November 16, 2014

Tibe tibe rajin

Assalamualaikum korang semua.
 
Kalau aku nak kongsi trip travel aku dengan suami korang berminat tak nak baca.? InshaAllah banyak tips boleh kongsi



I learn, I muhasarawak

Assalamualakum.

Agak lama tidak bersua, rindu nak membebel kat sini. Masih adakah yang sudi membaca? Kalau tak sudi pun takpe lah biar aku membebel seorang diri 😍😘

Duduk di sarawak sebenarnya banyak mengajar aku  segala macam benda. Alhamdulillah aku masih bernafas di sini, masih mampu mengukir senyuman walaupun keputusan eg tukar mendukacitakan. Sedih memang sedih bila mengenangkan tanggungjawab sebagai seorang isteri yang terabai (sabar ye bang, tahun depan kita cuba lagi) tapi hidup perlu diteruskan menangis camne pun takkan ubah keputusan eg tukar tu. Alhamdulillah😀

Tapi itu bukanlah point aku, mari aku kongsi cerita pengalaman menangis aku kat sini.

Kalau aku balik lewat dari sekolah sebab tusyen atau trainning aku selalu tercari-cari budak yang tertinggal van. Yelah dah jam 6.00 petang tapi tak balik lagi (sekolah aku satu sesi ja, sesi pagi) mostly diorang ni terlepas van sebab main dengan kawan-kawan lepas habis sekolah (sekolah habis jam 12.20) pastu tak sedar van datang, pe lagi tertinggal la jawapnya. Sebenarnya walau tertinggal pun mak bapak diorang akan call orang van cakap anak diorang tertinggal. Tapi tula van datang balik selalunya jam 6 petang. Jadi secara rela hati aku akan hantar mereka balik. 

Aku ceritakan dulu pasal budak-budak ni. Dulu sekolah aku kat tengah bandar, lepas berlaku dua kali kebakaran kecil, jadi dapatlah tapak dan sekolah baru nun di kampung baru, jadi budak budak ni ada yang jarak dari sekolah ke rumah sampai 10 batu ( jangan ingat 1 batu sama dengan 1km ye, carik la 10 batu tu berapa km). Jadi memikirkan jarak yang jauh mesti diorang ni bertolak dari rumah pun awal kan (sekolah aku start jam 6.30 pagi). Kesian lah dekat budak-budak rehat tak cukup.

Jadi, semalam bila aku balik dalam jam 5.30 aku, mata aku menilau cari budak2 yang tak balik lagi, dan aku ternampak Nana (budak tahun 5). Muka Nana dah macam nak menangis sebab tinggal dia sorang kat situ, aku panggil dia

cikgu: 'Nana mari cikgu hantar balik'
Nana: 'Yeke cikgu (membulatkan matanya), tapi rumah saya jauh cikgu kat batu 7 jalan bintulu miri tu cikgu'
Cikgu: 'takpe naik ja'

Nana pun naik, bole tahan jauh perjalanan ke rumah Nana ni, dia siap membebel kat aku dalam kereta cakap tambang van mahal sangat lah. waktu aku sampai simpang rumah dia, aku tertanya tanya mana satu rumah dia sebab itu kawasan kilang kan, pelik jugak tak nampak rumah pun. nana dengan relex menunjukkan rumah dia 'tu haa cikgu, tu la rumah saya' sambil senyum.
Aku pun tengok ke arah yang ditunjuk nana, rasa  terkedu kejap sebab yang ditunjuk itu hanya kotak container, Allahuakhbar


Allah syukurnya hidup aku, senang ada kereta, rumah selesa, makan cukup, duit cukup segala serba cukup tapi masih jugak aku nak mengeluh..😓😥 Kebanyakan budak yang aku hantar balik kondisi rumah mereka memang sama macam Nana dan ada yang lebih teruk lagi. Semoga mereka dapat menjadi orang yang berguna di masa hadapan amin:)