Saturday, February 16, 2013

Long time no see: GiatMara in memory


Assalamualaikum dan Salam A'laik

Im sorry to my dear readers out there (perasan ramai follower, hehe)  lama sudah saya menyepikan diri kan. Kali ni betul-betul takda masa nak update ye, bukan sengaja malas update (terimalah alasan ini, ahaks).

I have been thru a hectic month, iaitu bulan Januari 2013 yang lalu, yess awal-awal tahun lagi dah sibuk padahal posting pun tak dapat lagi kan, I rasa y'all mesti dah tahu yang I daftar masuk GiatMara Pasir Salak awal tahun lalu, mula-mula niat memang nak belajar menjahit sebab nak isi masa lapang, tambah lgi konon-konon berangan nak buat baju sendiri yelar baju kat pasaran banyak yang tak menepati citarasa I (ecewah), tapi masalahnya GiatMara tu a bit far from my house, so I decided to stayed at my grandma's house yang memang naik motor 5 minit pon dah sampai, so bermulalah rutin I sebagai seorang pelatih GiatMara untuk weekdays, Tapi disebabkan in the same time my family  sibuk dengan persediaan majlis perkahwinan abang dan kembarku, so weekend je I kena balik sebab nak kena kemas rumah. So mano den ado masa nak update mengupdate ni kang tak pasal ladtop ni kena buang ke laut eh.. hehe (percaya kan percaya kan?)

I ingat belajar menjahit ni senang jer, rupanya susah juga ya, tak tahu la kenapa rasa susah sangat mungkin sebab cikgu bagi banyak sangat latihan yang melibatkan jahitan mesin dan tangan sampai mata I pun da jadi juling tengok benang dan jarum tu, balik je rumah tidur punya la awal kan sebab penat, so memang takde la masa I nak bukak buku untuk persediaan temuduga nanti.

Welcome to my class. hehe

Ni mesin I, setiap sorang dapat satu mesin, dan tak dibenarkan orang lain guna mesin kita sebab kalau rosak kena ganti balik

Siap ada nama lagi kat mesin, ahaks :P


Ada ke patut suruh jahit atas kertas, dah tu banyak pulak dengan pelbagai bentuk lagi..ish ish. Mula-mula hambik hole besar aku bagi koyak sana sini, tapi last-last rasa eh kacang hijau je kan.. hehe (maaflah ayat berlagak)

Ini rakan duduk sebelah saya, She's 16 years old.!! . Muda kan bila tanya kenapa berhenti sekolah, dia jawab "hati saya dah takde kat sekolah, dan saya suka jahit!"...

Classmate

Classmate


Tapi  habis je kenduri adik beradik I hari tu, I terus buat keputusan nak berhenti GiatMara, banyak laa sebab musabab yang menyebabkan I kena berhenti, dan sebab terbesar adalah nak prepare untuk interview. Sedih memang sedih yela mana taknya I tak sempat pun nak belajar jahit apa-apa, rasanya sempat buat beg dan jahitan tangan saje sobss. Takpela I percaya perancangan Allah mesti ada reason kan, Allah knows better.. smile :)

“Dan Mereka Merancang, Allah juga merancang, Dan ALLAH sebaik-baik Perancang” 
surah al-Imran ayat 54



pengalaman yang tak akan dilupakan
 Terima Kasih Allah



3 comments:

  1. datang sini sambil jenguk entry belajar menjahit,folo sini jgk

    ReplyDelete
  2. Boleh tanya.....kalau berhenti Giatmara berapa bayar balik? kursus 6 bulan. Jumlah elaun RM200.

    ReplyDelete

Reactions